Vežbe za zatezanje nogu

Vežbe za zatezanje nogu

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti vežbe za zatezanje nogu.

- Sednite na pod sa nogama savijenima u kolenima, stopala su na podu razmaknuta u širini kukova. Uhvatite se za bedra malo iznad kolena, uvucite trbuh, glavu primaknite kolenima. Zatim se polako ispravljajte prema unazad, koliko god nisko možete, a da vam stopala ostanu na podu. Tri puta duboko udahnite i vratite se u početni položaj. Ponovite dva puta bez odmora.

ISTEZANJE SA OBE NOGE – Legnite na leđa. Podignite kolena prema grudima i uhvatite se za listove. Napnite trbušne mišiće. Dok podižete glavu, vrat i ramena s poda, ispružite noge. Držite ih tridesetak centimetara iznad poda i ispružite ruke iza glave s dlanovima okrenutima prema gore. Vratite se u početni položaj. To je jedno ponavljanje, a vi napravite 8.

1. Lezite na leđa, ruke prislonite uz telo a noge podignite uvis, u blago savijenom položaju. Vodite računa da vam kičma bude čvrsto pripijena uz pod, a stomačni mišići snažno zategnuti.
2. Udahnite duboko i raširite noge u vazduhu. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, pa se vratite u početni položaj, izbacujući lagano vazduh iz pluća. Ove pokrete ponovite 30 puta u dve serije, a kada malo ojačate činite to 40 puta, takođe u dve serije.
3. Ostanite da ležite na podu, ali se okrenite na desni bok, ispravite kičmu, noge savijte u kolenima. Oslonite glavu na desnu ruku, a levom rukom se oslonite o pod, u nivou grudnog koša.
4. Udahnite duboko i levu nogu sasvim ispravite, potom lagano izdahnite i levu nogu podignite u vazduh. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, ponovo udahnite i vratite se u početni položaj. Ponovite 20 puta, pa promenite stranu.

VEŽBA ZA JAČANJE I ZATEZANJE STOMAKA I GUZE – Oslonite se na levu nogu, tako da telom napravite ugao od 90 stepeni. Desnu nogu ispružite unazad. Ruke stavite ispred grudi, tako da spojite dlanove i laktove. Pokušajte da savijete levu nogu i da je ispružite, a da pri tom ostanete ispravljeni. Prilikom izvođenja vežbe, zategnite stomak, leđa i zadnjicu. Vežbu ponovite pet puta obema nogama.

VEŽBA ZA OPUŠTANJE – Oslonite se na levu nogu, a desnu nogu savijte i prebacite iznad kolena leve noge. Desnu ruku oslonite na koleno desne noge, a levu ruku na stopalo desne noge. Gornji deo tela pognite ka napred i zategnite ramena unazad. Zadržite 20 sekundi, a zatim opustite. Ponovite dva puta sa obe strane.


Još zanimljivih textova: