Suplementi u ishrani

Suplementi u ishrani

Mnogi sportisti i bodibilderi koriste nutritivne suplemente poput glutamine, kreatina i proteina da bi ubrzali rast mišića koji nakon njihove upotrebe postaje vidljiv. Ipak, pogrešne količine proteina, kreatina i glutamine mogu biti opasne čak i otrovne. Ako ipak planirate da uključite neke od ovih suplemenata u svoju ishranu, dobro je znati njihove propratne efekte da biste mogli da odredite adekvatnu količinu.

Kreatin – medicinski centar Univerziteta u Merilendu navodi da nije potvrđeno u svim kliničkim studijama da povećanje unosa kreatina povećava masu sitnijih mišića ili njihovu snagu u dizanju težina. Kreatin nema nikakav uticaj na fizičku izdržljivost ali može povećati brzinu u kratkom vremenskom periodu. Korišćenje kreatina su zabranila mnogo sportska udruženja poput Nacionalnog udruženja atletičara (National Collegiate Athletic Association), Francuskog udruženja za medicinsku ispravnost hrane i zdrave konkurencije (The French Agency of Medical Security for Food and The Healthy Competition Foundation). Kako takođe navodi medicniski centar u Merilendu, potosji osnovana sumnja da uzimanje čistog kreatina može oštetiti bubrege ili zaustaviti proizvodnju prirodnog kreatina u telu. Odrasli iznad 19 godina koji planiraju da uzimaju kreatin dnevno bi trebalo da unesu 2 do 5 grama.

Glutamin – Za sada nije potvrdjeno postojanje nikakvih propratnih efekata koji se dovode u vez sa korišćenjem glutamine. Međutim, Univerzitet zdravlja u Mičigenu navodi da zdravim ljudima nije potreban suplement sa glutaminom. Glutamin ne bi trebalo koristiti za bodibilding već u samo medicinski ozbiljnim stanjima I pod nadzorom lekara. Ni jedan propratni efekat u brojnim studijama o glutamine još uvek nije zabeležen.

Protein – Zdravstveni centar Mc Kinley pri Univerzitetu u Ilinoisu navodi da proučavanja dizača tegova koji su koristili protein pokazuju da povećanje snage u odnosu na one koji to nisi koristili. Potrebno je između 2 I 4 grama proteina po kilogramu težine u zavisnoti od nivoa aktivnosti.

Tim novinara Glasnik sa Harvardskog Univerziteta u istraživanju u ženskoj bolnici Brigham otkrio je da povećanje unosa proteina smanjuje bubrežne funckcije kod žena koje su već imale problematične bubrege. Uzimanje previše bilo čega a pogotovo proteina može biti štetno. Da biste izbegli oštećenje bubrega trebalo bi unositi samo 1 do 2 grama proteina na dan. Amy Goodson, nutricionista sa institute sportske terapije Hogan pri teksaškom univerzitetu Sporta, navodi da proteinski suplementi nikada ne bi smeli da zamenjuju obroke I da konzumiranje proteina 45 minuta pre vežbanja može da poveća sintezu prirodnog proteina.


Još zanimljivih textova: