Kako koristiti cimet

Kako koristiti cimet

Cimet je drvo koje potice sa Sri Lanke, a najvise se gaji u Indiji i Indoneziji.
Kao zacin, pominje se jos od davnina.

Cimet se moze koristiti u razlicite svrhe, te se mogu koristiti vise njegovih delova.
Koriste se listovi cimeta, njegov plod, ali i kora.
Listovi se koriste za pravljenje ulja od cimeta a to se postize njihovim cedjenjem.

Plod se koristi tako sto se iz njih cedi vosak koji se koristi za mirisne svece, koje su vrlo aromaticne.
U ishrani se najvise koristi kora a mogu da se koriste i njegovi listovi kao zacin.
Takodje se u ishrani i kao zacin moze koristiti i cimetovi stapici.
Cimet ima veliku energetsku vrednost a sadrzi mali procenat proteina i masti i cak 80% ugljenih hidrata. Pored toga on sadrzi i dijetetska vlakna i veliki broj minerala kao sto su gvozdje, kalcijum, bakar, cink i mangan. Sto je veoma vazno sadrzi i vitamin C.

Kada je rec o ishrani, cimet se najcesce koristi kao dodatak kolacima i pekarskim proizvodima, a moze da se doda i u puding i ostale deserte. On se dodaje kao prah a posebno lepu aromu daje kolacima od jabuka.
Cimet moze da se koristi i kao dodatak slanim jelima, na primer jela od mesa jagnjetine ili piletine. Kada im se doda, dace im egzotican ukus.

Dzemovi i kompoti bice dobice posebnu aromu i ukus ako im dodate cimet.
Mozete ga dodati i u razne prelive od voca, koji se sluze kao sa kolacima.
Cimet je poznat po svojim lekovitim svojstvima. On pomaze kod bolesti zuba i usne duplje, kod bolova u zeludcu i gastritisa, kod glavobolje, gubitka apetita i grceva u stomaku.

Dokazano je da cimet utice i na zaustavljanje proliva, a koristi se i za lecenje mucnine i protiv nadutosti i nadimanja u stomaku.
On blagotovorno deluje i kod mentrualnih tegoba, tegoba u menopauzi, problema sa zucnom kesom, kao i kod malaksalosti i malokrvnosti.

Dokazano je da cimet smanjuje visini masti i loseg holeterola u krvi i da poboljsava koncentraciju i pamcenje.
On vam moze sniziti i temperaturu a ima i deluje i protiv upala.
Ukoliko imate problema sa gljivicama, svakako bi trebalo da koristite cimet jer ih on ubija i sprecava se njihov dalji rast.
Pola kasikice cimeta ce biti dovoljno da uzmete ukoliko imate problema sa povisenim secerom u krvi, jer ce vam ga on u velikoj meri sniziti.
Cimet vam moze pomoci i ukoliko imate probleme sa zivcima.
Cajem od cimeta mozete ispirati rane i posekotine.

Mozete ga korisiti u obliku stapica ili u prahu. Stapici cimeta zadrzavaju svoj ukus neodredjeno vreme, ali sa cimetom u prahu budite pazljivi jer brzo gubi ukus, zato bi trebalo da ga kupite u malim kolicinama, odnosno u maloj kesici i da ga cuvate u zatvorenoj posudi, daleko od svetlosti.
Cimet kao sto ste mogli primetiti mozete koristiti i kao lek, a ne samo kao zacin kojim cete poboljsati ukus nekog jela.

Zbog svega navedenog, preporucujemo vam da cimet koristite svakodnevno, da ga dodajte u caj, sokove, tost i dodavati ga u jos razne druge namirice.
Ali pazite da ne preterate jer se velike doze cimeta dnevno ne preporucuju.


Još zanimljivih textova: