Ishrana 0 krvne grupe

Ishrana 0 krvne grupe

Krvna grupa 0 se odlikuje odsustvom proteina aglutinogena A i B. Najstarija krvna grupa. Bila je prva krvna grupa koju su imali naši preci lovci – sakupljači koji su živeli oko 50.000 p.n.e.

Ishrana 0 krvne grupe:

Nosioci 0 krvne grupe imaju prekomerno aktivan imuni sistem, izdržljive organe za varenje, dobru žaštitu od infekcija, dosta želudačne kiseline što omogućava da iz mesa izvuku maksimum hranljivih materija i imaju mogućnost za obradu velike količine belančevina u dnevnim obrocima. Organizam nije prilagodljiv promeni ishrane i sklon je smetnjama u koagulaciji, alergijama, čirevima, zapaljenskim bolestima, smanjenoj funkciji štitaste žlezde i zapaljenju zglobova.

Zastupljena je visokoproteinska hrana siromašna ugljenim hidratima.
Glavni obrok nosioca 0 krvne grupe je meso i riba. Od mesa organizmu ne odgovara guščetina, svinjetina, slanina i šunka. Riba koja je zastupljena u isharni je plava riba, bakalar, oslić, losos, sardina, štuka; a nepoželjno je jesti hobotnice, terpane, kavijar i školjke. Preporučljivo je jesti morske alge.

Mlečni proizvodi bi trebali da se izbegavaju, a u manjim količinama jesti feta sir, maslac, koziji sir i sojine proizvode.
Zrnastu hranu i mahunarke svesti na minimum, jer usporavaju procese razmene u organizmu što dovodi do gojaznosti. Izbegavati brazilski oras i pistaće.

Voće i povrće kao i ribu konzumirati što češće da ne bi došlo do suvišnog povećanja kiseline u organizmu. Od voća organizmu ne odgovara kokos, pomorandže, kupine, jagode, mandarine; a najviše treba konzumirati šljive i suve smokve. Povrće koje se ne preporučuje: krompir, avokado, karfiol, pasulj, patlidžan, šitake, prokelj. Kupus ne treba konzumirati jer utiče na rad štitne žlezede, kao i kukuruz koji utiče na insulin.
Maslinovo i laneno ulje u svakodnevnoj upotrebi.

Izbegavati žitarice, testeninu, pirinač, senf, kukuruzno ulje, citrus.

Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren.

Preporučljivo je upražnjavati intenzivne fizičke vežbe kao što su aerobik, borilački sportovi, trčanje, tenis.
Šanse za oboljevanje od čira i inflamatornih bolesti, kao što je artritis, se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.


Još zanimljivih textova: